Jom Share Dengan Family Di Fb dan Wasap Group

Tips memilih cat rumah

Warna cat yang cantik dan segar dapat memberikan satu pandangan dan penampilan yang cantik untuk rumah anda.

Tidak kira samada pada bahagian luaran ataupun bahagian dalaman.

Memilih cat rumah yang betul adalah amat penting untuk mendapatkan satu suasana yang yang indah dan tenang dipandang mata. 

Ianya bukan hanya mampu mencantikkan rumah anda malahan juga melindungi dinding rumah daripada kerosakan yang disebabkan oleh cuaca, kelembapan, dan faktor persekitaran lain. 

Oleh itu, sangat penting untuk anda memilih jenis cat yang sesuai untuk rumah anda supaya ia dapat tahan lama dan sesuai dengan citarasa anda.

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan ketika memilih cat rumah seperti termasuk jenis cat, kemasan cat, warna, jenama, kos dan juga faktor persekitaran. 

Setiap faktor ini dapat mempengaruhi keseluruhan penampilan dan ketahan cat pada rumah anda. 

Dengan mempertimbangkan faktor-faktor ini, anda dapat memastikan bahawa anda membuat pilihan yang tepat untuk keperluan rumah dan pilihan peribadi anda.

Di dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa tips dan panduan mengenai cara memilih cat rumah yang sempurna untuk kediaman anda tidak kira sama ada untuk bahagian luar atau dalaman rumah anda

Untuk memilih cat rumah yang betul, perkara pertama yang perlu anda pertimbangkan adalah jenis cat. 

Jenis Cat Rumah

Secara amnya terdapat dua jenis cat utama iaitu cat berasaskan minyak dan juga cat berasaskan air ( juga dikenali sebagai lateks atau akrilik ). 

Cat yang berasaskan minyak telah digunakan selama berabad-abad lamanya, manakala cat berasaskan air pula adalah pilihan yang lebih baru yang menjadi semakin popular.

Setiap jenis cat mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. 

Cat yang berasaskan minyak lebih tahan lama daripada cat berasaskan air.

Ia menjadikannya sesuai untuk digunakan di kawasan dan permukaan dinding yang kuat terdedah kepada hujan dan panas.

Walau bagaimanapun, ia juga memerlukan masa lebih lama untuk kering selepas disapu pada dinding dan perlukan pelarut untuk membersihkannya jika anda ingin mencuci tangan dan juga peralatan mengecat. 

Sebaliknya, cat berasaskan air akan mengering dengan lebih cepat dan lebih mudah dibersihkan. 

Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak tahan lama seperti cat berasaskan minyak dan mungkin memerlukan lebih banyak lapisan sapuan pada dinding rumah.

Untuk memilih jenis cat yang sesuai untuk kediaman anda, pertimbangkan permukaan dinding yang anda ingin cat melihat kepada tujuan anda.

Sekiranya anda ingin mengecat pada dinding luar rumah, cat berasaskan minyak mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk ketahanan yang lebih lama.

Manakala untuk bahagian dalam rumah pula seperti bilik atau ruang tamu, cat berasaskan air mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Namun ianya terpulang kepada pilihan anda masing masing bergantung kepada kehendak dan matlamat anda.

Setelah memilih jenis cat rumah yang ingin anda gunakan, langkah seterusnya adalah mempertimbangkan kemasan cat. 

Kemasan merujuk kepada tahap kilauan atau kilauan cat yang mana ia boleh mempengaruhi keseluruhan penampilan dan dan suasana penampakan rumah anda. 

Antara kemasan jenis cat yang ada adalah seperti matte, eggshell, satin, semi-gloss, dan high-gloss.

Setiap kemasan cat tersebut ada kelebihan dan kekurangnya tersendiri.

Selain itu juga harga nya juga berbeza mengikut jenis kemasan.

Pastikan anda tanya terlebih dahulu kedai yang menjual cat jenis jenis kemasan yang ada sebelum anda membuat pembelian. 

Pilih Warna Cat Yang Sesuai Untuk Rumah

Warna cat pada rumah adalah sangat sangat penting untuk mencantikkan lagi rupa paras pada rumah tersebut.

Warna boleh memberi kesan yang kuat terhadap mood dan emosi dari sudut psikologi dan memilih warna yang tepat dan sesuai untuk kediaman anda dapat meningkatkan suasana secara keseluruhannya. 

Sebolehnya anda pastikan warna cat yang akan digunakan pada rumah anda adalah yang menjadi kesukaan pada diri anda.

Ikutilah citarasa anda bagaimana warna yang anda inginkan untuk di cat pada rumah anda.

Psikologi warna adalah bidang yang kompleks, tetapi secara umum, warna yang lebih terang seperti merah, kuning, dan oren dapat mewujudkan suasana yang selesa dan menarik, sementara warna yang lebih sejuk seperti kuning lembut, biru, dan hijau dapat memberikan ketenangan pada mata.

Semasa memilih warna untuk cat pada bahagian luar atau dalaman rumah anda, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan, seperti gaya seni bina rumah anda, pemandangan sekitar, dan suasana keseluruhan yang anda inginkan. 

Contohnya, jika anda mempunyai rumah gaya atau konsep tradisional, anda mungkin ingin memilih skema warna klasik seperti brown, putih atau kuning air, sementara rumah moden boleh sesuai dengan warna yang lebih berani dan lebih terang seperti kuning atau biru terang. 

Semasa memilih warna cat pada bahagian dalaman rumah, pastikan anda lihat kegunaan setiap ruang yang akan digunakan.

Pastikan anda pilih cat yang boleh membuatkan ruang dalaman rumah anda nampak lebih luas.

Mungkin cat untuk bilik tidur warna lain manakala untuk ruang tamu dan dapur pula warna lain. Terpulang kepada citarasa anda masing masing.

Sebelum anda memilih warna cat untuk rumah anda pastikan anda buat survey terlebih dahulu cat warna apa yang cantik untuk rumah anda.

Anda boleh lihat warna warna rumah yang telah dicat samada didalam internet atau anda boleh lihat rumah rumah dikawasan berdekatan dengan anda.

Setelah anda ada pilihan warna cat, anda boleh ke kedai cat untuk melihat pilihan warna yang ada.

Tunjukkan gambar warna cat rumah yang anda inginkan kepada kedai cat untuk mereka memilih cat yang sesuai dengan yang anda kehendaki.

Sesetengah kedai cat rumah ada menawarkan sampel cat untuk anda test dahulu di dinding rumah anda. Jadi anda kena bertanya dengan mereka sama ada boleh atau tidak.

Ini akan memberi anda idea yang lebih baik tentang bagaimana warna kelihatan di ruang anda dan bagaimana ia berubah sepanjang hari dalam keadaan pencahayaan yang berbeza. 

Selalunya sample cat rumah ini banyak diberikan kepada pemaju perumahan kerana mereka mempunyai banyak unit rumah yang perlu dicat. 

Memilih warna untuk cat rumah yang tepat boleh memakan masa dan eksperimen yang agak lama namun tidak mengapa untuk anda ambil masa bagi memastikan anda puas hati melihat hasilnya nanti.

Pertimbangkan Faktor Cuaca

Faktor persekitaran seperti suhu, kelembapan, dan pendedahan kepada unsur-unsur boleh mempengaruhi ketahan cat rumah anda perlu diambil kira.

Kerja kerja mengecat rumah ini bukanlah kita perlu buat selalu dan sekali cat rumah akan bertahan sehingga puluhan tahun.

Maknanya kita hanya cat rumah sekali sahaja seumur hidup jika anda bukan jenis yang suka tukar tukar warna rumah.

Suhu yang melampau atau kelembapan yang tinggi boleh menyebabkan cat terkelupas atau pudar, sementara pendedahan kepada cahaya matahari dan kelembapan boleh menyebabkan pertumbuhan kulat pada dinding rumah

Penting untuk memilih cat yang sesuai mengikut keadaan iklim tempatan dilawan rumah anda.

Dalam suasana cuaca yang panas dan lembap, anda mungkin ingin memilih cat dengan ketahanan tinggi terhadap kelembapan dan kulat. 

Manakala dalam iklim yang lebih sejuk, anda mungkin ingin memilih cat yang tahan suhu beku dan direka untuk menahan pecah dan retak. 

Selain itu, jika anda tinggal di kawasan dengan banyak hujan, anda mungkin ingin memilih cat yang tahan air dan dapat mencegah kerosakan dinding akibat daripada air hujan.

Macam kalau di Malaysia ini cuaca bertukar tukar sekejap hujan sekejap panas.

Jenama Cat Rumah

Memilih jenama cat rumah juga adalah penting walaupun kita tak tahu sangat tentang hal hal cat rumah ini.

Namun ambil sedikit masa untuk pilih jenama mana yang anda ingin gunakan.

Pilih jenama cat yang anda rasa anda percaya, tanya juga kepada tukang tukang rumah atau tukang cat rumah, jenama cat apa yang mereka biasa gunakan.

Berikut adalah beberapa jenama cat rumah yang ada di Malaysia yang anda boleh pertimbangkan:

 1. Nippon Paint
 2. Bina Paint
 3. Jotun
 4. Dulux
 5. Kansai Paint
 6. SKK
 7. Seamaster Paint
 8. ICI Paints
 9. Mr Paint Man
 10. Diamond Paints
 11. Prominent Paints

Buat pilihan dan membandingkan jenama cat rumah sebelum membeli untuk memastikan bahawa ia memenuhi keperluan dan dan kehendak anda.

Kos dan Budget

Berapa anggaran kewangan yang anda telah tetapkan untuk anda peruntukkan untuk membeli cat rumah dan upah untuk mengecat.

Pentingnya ada anggaran kos untuk membeli cat rumah supaya anda berbelanja dengan berhemah dan mengikut kemampuan tahap kewangan anda.

Faktor kualiti cat dan jenama cat amat memainkan peranan penting dalam menentukan berapa harga yang anda perlu bayar atau keluarkan untuk membeli cat rumah.

Lebih elok kualiti cat lebih mahal harganya manakala jenama cat yang lebih terkenal mungkin harga produk cat mereka lebih tinggi berbanding dengan jenama cat rumah yang kurang dikenali.

Pastikan anda tahu berapa liter anda perlukan cat untuk dibeli bagi siapkan rumah anda.

Berapa jenis warna cat yang anda ingin guna pada rumah anda.

Berapa upah tukang untuk cat rumah anda mengikut keluasan rumah.

Dengan mengambil kira faktor faktor tersebut anda boleh membuat anggaran berapa kos yang anda perlu keluar dan belanjakan nanti.

Kesimpulan

Jadi setakat ini harap anda dapat sedikit maklumat bagaimana ingin memilih cat rumah yang terbaik untuk rumah idaman anda.

Secara kesimpulannya boleh kita katakan jika anda ingin membeli cat rumah anda boleh pertimbangkan kepada faktor faktor berikut:

 1. Tetapkan anggaran kos yang anda mampu dan berikan had limit yang realistik untuk pembelian cat rumah. Ini akan membantu anda mengehadkan pilihan anda kepada jenama cat yang sesuai dengan anggaran anda.
 2. Pilihlah cat yang mempunyai kualiti baik untuk menjamin bahawa cat rumah anda akan dapat tahan lebih lama dan tidak akan pudar terlalu cepat. Jangan berpikir untuk mengambil cat yang paling murah kerana ia mungkin tidak akan tahan lama dan memerlukan kos yang lebih banyak pada masa akan datang.
 3. Pertimbangkan faktor alam sekitar seperti cuaca dan kelembapan di kawasan anda. Jika anda tinggal di kawasan yang lembap, cat dengan keupayaan tahan air yang tinggi adalah lebih disyorkan.
 4. Pilihlah warna cat yang sesuai dengan gaya dan suasana rumah anda. Anda juga boleh memilih cat berdasarkan ciri-ciri seperti kilauan dan tekstur mengikut citarasa anda.
 5. Buat kajian dan survey tentang ulasan dari pengguna lain.  Ini dapat membantu anda memilih jenama dan jenis cat rumah yang terbaik. Anda boleh mencari kajian di laman web atau forum khusus berkaitan dengan cat rumah.
 6. Jika anda tidak yakin atau mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan dengan cat rumah, jangan segan untuk bertanya dengan tukang cat atau kedai cat rumah. Mereka boleh memberikan nasihat yang berguna dan membantu anda membuat keputusan dalam membeli cat rumah yang terbaik untuk rumah anda.

Semoga info yang ada didalam artikel ini dapat membantu anda dalam membuat pemilihan cat rumah yang betul dan terbaik bagi rumah anda.

Baca juga info tentang 7 Tips Memilih Pintu Rumah 


Jom Share Dengan Family Di Fb dan Wasap Group

Related Posts